ADI 2 SOTA page
5LV&5MA

Már nyolcvannál több csúcsot látogattunk meg, kialakult bizonyos "menetrend". Pl. én viszem a rádiót a szükséges kiegészítőkkel, Laci az akkut, antennát, kábeleket.

A logot a hegyen papírra írjuk, ha el nem ázik és olvasható állapotban marad, Laci pötyögi be valamelyik elektronikus logvezető programba, mostanában az UR5EQF-be.

Aztán exportálja ADIF-ba és elküldi nekem ( ha HAFF területen voltunk, akkor HAØHW Lacinak is), hogy betehessem a beszámolóba.

Én pedig fogom magam és a Win-EQF segíségével először átkonvertálom .LOG alakba, innen CSV-be. Aztán megnyitok egy Excelt, beimportálom a CSV-t, persze úgy hogy a szükségtelen oszlopokat eleve kihagyom, az Excelbe beszúrom a sorszámokat tartalmazó oszlopot, majd mentem TSV-ként, ez már alkalmas a HTML-szerkesztőbe való beszúrásra.

Ezután beszúrom az Excelbe a SOTADATA által megkívánt formátumhoz a szükséges oszlopokat , ezeket formázom, kitöltöm, majd mentem ismét egy másik TSV-ként, ez már feltölthető az adatbázisba.

Természetesen mindkét hívójelhez eljátszom ezt a meglehetősen macerás procedúrát, nem csoda, hogy mostanára megelégeltem és a kölyökkutya bátorságával írtam egy egyszerű kis progit, ami a munkát leveszi a vállamról.

A program (remélem) bármely elektronikus logból importált .ADI file-ból megírja a nekem szükséges mindkét formátumot. Gondolom, a beszámolóhoz szükséges változat csak nekem érdekes, de a másik talán érdekel valakit.

Jó, tudom, más is csinált már ilyet, kicsit éretlen, kicsit sárga, de a miénk. Telepíteni nem kell, csak el kell indítani at EXE-t. Oda írja a TSV-t, ahonnan indítottad. XP-n és WIN7-en próbáltam.

A következő programok által exportált ADI fájlokkal teszteltem:

WIN-Eqf

N1MM

UR5EQF (TNX HA5MA)

Writelog

UCX-Log (TNX HA7UL)

HAMRADIODELUXE (TNX HA5TI)

A legnagyobb QSO-szám valami 1700 volt, eddig jól működött.

Olyan kicsi, hogy be se csomagoltam, ha van kedved töltsd le, próbáld ki, és mondj véleményt.

Ha még több kedved és időd van, kérlek küldj a fentebb említettektől különböző logprogamból exportált ADI file-t, hogy azzal is tesztelhessem remekművemet. Pár QSO elég.

A 2013 februárjától bevezetett S2S award kapcsán megváltoztak a QSO-k adatbázisba való feltöltésének szabályai. A feltöltés egyelőre a régi formátumban is lehetséges, de előbb-utóbb érdemes áttérni az új, 2.0-ás formátumra, mert

– az adatbázis csak így kezeli S2S QSO-idat, így igényelheted az S2S awardot,

– csak így biztosíthatod, hogy S2S partnereidnek elismerjék a veled csinált S2S QSO-kat,

– előbb-utóbb úgyis ez lesz a megkívánt feltöltési formátum (chasereknek és akivátoroknak egységesen, mindenféle cross-checkeket lehetővé téve)

A régi formátum: <Callsign used> <Date> <Time> <Full SOTA reference> <Band> <Mode> <Callsign worked> <Notes>

Az új formátum: v2,My_Call,My_Summit,Date,Time,Band,Mode,His_Call,His_Summit,Notes

A fentiekhez nyújthat segítséget az új kívánalmaknak megfelelően átalakított kis konvertáló programom. Új verziója letölthető, továbbra sem kell telepíteni, csak elindítani abból a könyvtárból, ahol az .ADI file is van.

A logvezető programban a SOTA QSO-knál a QTH-mező normál esetben üres legyen (ha a logvezetőd ezt automatikusan kitöltené, tiltsd meg neki, vagy töröld ki) és ide írd be az S2S QSO partnered SOTA azonosítóját. A program csak azt vizsgálja, hogy jó-e a partner REF-jének hossza, van-e benne a megfelelő helyen "-" és "/", ezért érdemes ránézni az eredményre (MUTASD).

Az exportált .ADI file-t nyisd meg a kis progival, a konvertált .TXT -t pedig töltsd fel:

upload1

Így a feltöltött QSO-k bekerülnek az adatbázisba, mint AKTIVÁTOR QSO-k.

Aztán ugyanazt a konvertált .TXT-t töltsd fel még egyszer:

upload2

Ezzel az S2S QSO-id bekerülnek a CHASER logodba:

s2s

Ennyi.

Ja, a HA5LV-féle ADI >SOTA innen letölthető, mindig az aktuális verziót használd : a2s_p_309.exe

Itt pedig egy univerzálisabb, de kevésbé okos verzió, külföldi csúcsokhoz is jó : a2s_p_316_UNI.exe

Ez utóbbi nem jött volna létre, ha HA1DTQ nem ösztökél. TNX Gábor!

Egyikbe se tettem vírust, futtasd nyugodtan rendszergazdaként, ha valamelyik újabb Windows kötözködne.

 

 

TNX 73 HA5LV Viktor